Annons:
Etiketteråterbruk-miljöartikel
Läst 6648 ggr
[Sabina]
2015-01-07, 17:24

Återbruk av julens växter

Varje år köper vi tre miljoner julgranar. Julgranar räknas som grovavfall och ska lämnas till en återvinningscentral, i grovsoprum eller återvinningsstation beroende på din hemkommun. En gran blir el som motsvarar fyra maskiner tvätt och tvåhundra granar kan driva en kyl och frys i ett år. Om alla granarna skulle lämnas in till återvinning skulle de skapa förnybar energi motsvarande elförsörjningen av 1200 villor under ett år. Bor man i villa och har en egen panna kan man elda upp julgranen själv.

Återbruk av julgranen:

Förutom att använda julgranen som ovan kan man också ge grangrenar till sin kanin. Grenarna är bra att slipa tänderna på och smakar gott. Var dock försiktig om du har en hona då gran ökar äggproduktionen vilket kan ge för svaga ungar. Ge därför inte allt för stora grangrenar tiden innan parning.

I trädgården kan du återbruka din julgran genom att klippa ner den, flisa och kompostera din gamla julgran. Du kan även använda de avklippta grenarna till skydd för rosor, buxbom och andra växter mot tidig vårsol. Stammen som blir över går att använda som klätterstöd för luktärter, bönor, humle och andra slingrande växter. De kommer snart att täcka hela stammen med frodig växtlighet.

Återbruk av ”Vitmossan”

Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är egentligen inte någon mossa utan fönsterlav. Den är plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Om du ändå köper fönsterlav kan du torka och spara den från år till år

Återbruk av julblommor

Man kan återbruka många julblommor och växter genom att plantera ut dessa i trädgården till våren. Julrosor, jultulpaner, små granar och enar av olika slag är exempel på julväxter som kan planteras ut. Eftersom de hårt drivna julväxterna inte är vana vid kylan är det viktigt att förvara växterna inomhus tills frostrisken är över.

Hyacinten, Hyacinthus orientalis, kommer ursprungligen från bergen i Turkiet och Syrien och är en vårblommande lök. I Sverige odlas över 10 miljoner hyacinter varje år.

Efter den första blomstjälken blommat bör man klippa av den, eftersom det kan komma en mindre blomstjälk efteråt. Man kan spara hyacintlökarna efter jul, helst ska de stå svalt, mörkt och i svag fuktighet. På våren kan man plantera ut julhyacinterna på en väldränerad plats. Blomningen brukar visserligen bli klenare i trädgården än i julkrukorna men planterar man flera stycken i en grupp så kan det ge en fin masseffekt. Hyacinterna klarar sig upp till och med zon 4.

Julen, Chamaecyparis Elwodii, är egentligen en cypress. Den tål inte att torka ut i krukan och är en ganska fuktkrävande växt. Den kan planteras ut i trädgården på våren när frostrisken är över.

Julros, Helleborus niger, Är en av de äldsta julblommorna. Den är egentligen en flerårig trädgårdsväxt som ska växa utomhus. Plantera ut den i trädgården till våren och få glädje av den i många år

Iskonvaljer Convallaria majalis är liljekonvaljer som legat kallt för att lura dem att vintern redan passerat. Efter julblomningen kan de ställas ut i ett svalt förråd eller källare för att sedan planteras ut i trädgården fram på våren/försommaren.

Amaryllis, Hippeastrum x hortorum, syn. H. Hybridum. Efter blomningen fortsätter man sköta amaryllisen som vilken annan grön växt som helst. Ge den gödsel vid varje vattning. Löken måste samla näring fram till slutet av september för att orka anlägga nya blomknoppar. I slutet av september minskas successivt vattningen och amaryllisen får vissna ned. När bladen vissnat kan man ställa undan den frostfritt. I januari-februari planterar man om löken och börjar se efter om det börjar komma en ny blomknopp. Ställ då fram den till fönstret och börja driva upp blomman igen.

Annons:
VildaVittra
2015-01-07, 17:30
#1

Vilken bra artikel! Du borde fråga på julen i fokus om du får länka till den där. 👍

Hyacinter är verkligen jättefint i rabatterna på våren, de blommar inte på samma sätt, utan får blommor bara på solsidan mer. Tyvärr är jag allergisk, så köper inte till julen, men utomhus skulle jag kunna ha dom.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

[Sabina]
2015-01-07, 17:41
#2

Tack, vad roligt att du tyckte om den 🙂. Jag ska fråga julen iFokus 🙂

anki1
2015-01-08, 09:37
#3

Bra artikel

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

[JeanetteK]
2015-01-08, 13:06
#4

Bra artikel! Jag har både hyacinter och en amaryllis som jag precis funderade på om jag ska ta och spara.

[Sabina]
2015-01-08, 13:44
#5

#3 och #4 Tack snälla! 🙂

Hyacinterna är så härliga att ha i trädgården. De doftar lika underbart där som inne.

Sindri
2015-01-17, 00:46
#6

På våren blommar massor av hyacinter i min trädgård - och de blir bara fler och fler.
Amaryllislökarna gräver jag samvetsgrant ned varje vår efter anvisningar. Gödslar dem ordentligt under sommaren - för att sedan totalt glömma bort att plocka upp dem innan frosten kommer. Varje år! Otroligt. En vår blommade faktiskt en amaryllis i trädgården, väldigt fint och ett under att den överlevde. Kanske jag skall prova att behålla amaryllisarna inne över sommaren i år.

Annons:
[Sabina]
2015-01-17, 02:07
#7

#6 Det låter som mycket vackert med den stora massverkan det blir då dina hyacinter blommar. 🙂 
I början av min trädgårdskarriär såg jag flera gånger hur amaryllisarna brukade blomma i olika trädgårdar så jag trodde det var knölar man kunde plantera ut och ha ute året runt, precis som med hyacinterna. Kanske går det att göra så i skyddade lägen med mycket löv och annan isolering över?

Sindri
2015-01-17, 10:24
#8

Möjligtvis! Den här stod under ett äppelträd och där brukar vi ösa löv runt stammen. Men den kom aldrig igen….

Magi-cat
2015-01-17, 18:31
#9

Brukar spara hyacinterna i svalt utrymme och sedan plantera ut på våren…Blommar så fint där ute sedan…

Amaryllis har jag tyvärr aldrig lyckats med…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

chade
2015-02-11, 18:56
#10

Om det är en vanlig skogsgran, och ingen förädlad variant kan man ge det till hästar också. Vilket är väldigt uppskattat :)

Små stjärnor lyser också i mörkret.

[Sabina]
2015-02-11, 23:57
#11

#10 Åh, tack för infon, det visste inte jag att hästar uppskattar vanlig rödgran 🙂

Upp till toppen
Annons: