Annons:
Etiketteråterbruk-gör-det-självartikel
Läst 20868 ggr
Luju
2012-07-13, 02:47

10 sätt att återbruka plastpåsar

Har du någon gång funderat på vad du ska göra med alla plastpåsar som vi på något mystiskt vis samlar på oss? I den här artikeln kan du läsa om 10 olika sätt att återbruka dina plastpåsar.

En sak som iallafall jag har mycket av hemma är plastpåsar.

Jag har nämligen en dålig vana av att köpa nya varje gång jag går till matbutien för att handla. Så jag började kolla runt på nätet för att få reda på lite mer om vad man kan göra med dessa plastiga föremål.

1. Gör ett duschdraperi

Välj ut dina finaste plastpåsar, klipp bort handtagen och längst ner på påsen. Ta nu din färdigritade mall som du gjort i förväg och klipp ut fyrkanter av påsarna. (Mät ditt nuvarande draperi så du vet hur långt och brett du ska göra detta). Sy ihop dem i varandra så du får ett draperi av det. Handtagen som du klippte bort använder du sedan som draperiöglor som du kan hänga upp ditt draper med.

Läs mer om hur du gör ett eget dushdraper på Peppen

2. **Virka med plastremsor ("Plarn")
**

Börja med att klippa remsor av plastpåsarna, bredden avgörs broende på hur tjock virknål du har. Tänk på att inte göra remsorna för smala så att de går av hela tiden. Tycker du att det går trögt att virka, prova att tillsätta en droppe med tvål eller matolja då och då för att få plasten att glida lättare. Nu kan du virka allt från skålar, till dukar till soptunnor.

Läs mer om hur du virkar med plarn här på Återbruk i Fokus

  1. Väv med plastremsor

Klipp till remsor precis som i tips nummer två. Du kan antingen använda dig av en stor vävstol (sådan man har när man ska göra stora mattor), eller en liten en (som används mest till pärlvävning).
Du kan även göra en egen väv om du inte ska göra så stora vävningar, passar bra till pyssel med barn. Ta ett lock till en skokartong, mät ut mitten på kortsidan av locket och gör så många jack som du vill ha. Jacken bör vara ca ½cm djupa, och ca 1 cm ifrån varandra. Se till att jacken hamnar mittemot varandra på båda sidorna.

Se en film här på hur du enkelt väver med plarn

4. Gör en drake av plastpåsar

Ett väldigt bra pyssel att göra med barn är att göra en egen drake med dem som ni kan leka med under de vindiga dagarna. Använd er av trädgrenar om ni inte har något bra träpinnar att använda er av. Klipp sedan till påsen så att ni kan sträcka up påsen mellan pinn-spetsarna.

Läs mer detaljerat hur du gör en egen drake på Ica-kuriren

5. Plastvippa till hästarna

Detta är ett Återbruk som du kan använda för att fästa på din carrotstick. Du behöver en carrotstick, plastpåsar, snöre, eltejp, resårsnodd och en sax.

Resten får du veta på Natural Horsemanship i Fokus

6. Fläta med plarn

Får du över några remsor med plarn när du vävt din lilla matta eller virkat din skål? Använd dem för att göra färgglada och glansiga armband eller halsband. Fläta ihop dem precis som du gör med vanligt snöre. Ju tjockare remsor du har ju tjockare blir armbandet.

Läs vidare här på Lite socker för att se hennes verk

7. Stoppning i små-kuddar

Att du kan fylla små-kuddar med ärtor och göra ärtpåsar är ingen ny ide. Vill du däremot mixa upp dina små-kuddar lite, prova att stoppa dem med plastpåsar. Detta gör att de får ett spännande ljud och en annan känsla när man trycker på dem.Passar utmärkt till små barn som hela tiden försöker utforska omvärlden efter nya ljud.

8. Vimplar som tål regnet

Välj ut dina färggladaste påsar, du kan antingen gå färgskala eller bara de du tycker är finast. Klipp nu till dem i likadana trekanter (eller halvcirklar om du heller vill det). Sy nu fast dina vimpeldelar i en bomullsband med symaskinen.

Läs den här tutorial på Wcollection om hur du syr en vimpel
(Denna länk är iofs för tygvimplar, men tanken är densamma förutom att du inte behöver sy ihop, och vända, på vimplarna)

9. Gör en lampskärm

Har du lyckats få tag i en stålram till en lampa så har du här en riktig möjlighet att göra en alldeles egen designad lampskärm. Börja med att klippa ut remsor av plastpåsarna och vira dem runt varje stålpinne så att du "klär" varje pinne med plastpåse. Klipp nu ut remsor som är ca 1-2 cm breda, längden ca 10-15 cm beroende på hur stort "fluff" du vill ha. Knyt nu varje remsa runt de ringar som går vågrätt runt lampan. Det tar ett tag, men det blir väldigt färgglatt när det är klart.

Inspirationen till detta är hittad på Hemslöjden

10. Kransar av plastpåsar

Här är ett tips på hur du kan göra om dina plastpåsar till en riktig vintervacker krans som kommer hålla flera säsonger framöver. Använd dig av en ståltråds-galge som du böjer i en cirkel. Klipp nu till remsor som är 2-4 cm breda och 20 ca långa. Börja nu att knyta dem runt cirkeln, det kommer ta ett tag så ta en rast då och då. Putta ihop ramsorna så tätt som möjligt för att få till fluffet.

Få en mer detaljerad förklaring på den engelska sajten Suite101

Hoppas du fått dig lite inspiration
och nya sätt att se på dina plastpåsar!

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Annons:
[yodhe]
2012-07-13, 05:24
#1

Kanon..!!!

Riktigt bra grejer att göra..

JesFre
2012-07-13, 13:19
#2

Varför bara inte ha med sig en tygpåse när man handlar?

Men visst det fanns några riktigt roliga förslag här.

Luju
2012-07-13, 15:16
#3

Jag har en tygkasse som jag kommer ha med mig när jag åker och handlar mat, men ibland behövs det soppåsar hemma också :) Sen får jag alltid påsar när jag är ute och köper kläder, oavsett om det är på H&M eller på Röda korset (där använder de iofs återanvända soppåsar, men dock. Behöver något att hålla mina nyköpta ting i)

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

[deen]
2012-07-13, 17:20
#4

Vad roligt! Skrattande Det där med duschdraperi lät lockande att testa. Åh, och apropå, ett litet tips är att sy in några små tyngder (som tål vatten) i botten på draperiet, då "klistrar" det sig inte runt benen när man duschar!

Luju
2012-07-13, 17:26
#5

smart! man skulle nog kunna använda sig av sådana där spelkulor (glaskulor) man hade som barn. Det gäller bara att få dem utplacerade på bra ställen. Men kanske man kan vika upp en kanal längst ner, och sen sy raka sömmar så det blir små fickor där man kan stoppa ner kulorna. När man gjort det syr man ihop kanalen med en söm längst upp.

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

[deen]
2012-07-13, 17:58
#6

Ja! Då blir det ju också ett Återbruk, om man har såna liggades hemma.Glad

Annons:
fidojunior
2012-08-17, 13:19
#7

Jag som brukar sälja på Tradera använder plastpåsar att slå in med, fungerar super. Cool

Hälsningar Olivia

Titta gärna in på min blogg

[TrevorS]
2012-10-03, 08:49
#8

Vilka bra tips! Skrattande

[JeanetteK]
2014-12-16, 11:56
#9

Någon som har testat dessa tips? Finns det mer man kan göra av plastpåsar? Jag har funderat lite på duschdraperi, men då vill man ju ha lite extra snygga påsar… Vi eldar med pellets hemma och får många såna påsar över.

-Aida-
2014-12-16, 22:59
#10

här får vi många påsar men riktigt fula kassar är de, inga snygga som man liksom vill göra dush draperi av då står de bara ica och komsum över hela draperiet. 😂

[JeanetteK]
2014-12-16, 23:13
#11

#10 Nä men eller hur! Jag har City Gross och Stora Enso-påsar….:D Liiite roligare duschdraperi vill man ju ha! ;)

Upp till toppen
Annons: