Annons:
Etiketterallmänt-om-återbrukartikellexikon
Läst 8712 ggr
Luju
2012-06-16, 01:10

Återbruk

Återbruk är ett begrepp som börjat bli mer och mer populärt i dagens samhälle, både bland pysselfantaster men även ur en miljösynpunkt. Läs vidare för att få veta lite mer om detta underbara arbetssätt.

Återbruk handlar om att återbruka saker, att ta till vara på produkter som en gång varit något annat. Det kan även betyda att återvinna produktrester och skapa tillexempel energi åt hemmet. Möjligheterna med att jobba med återbruk är många, och oftast är det bara ens egna tankar och uppfinningsrikedom som sätter gränserna.

Material som kan användas till återbruk är många, nedan tänkte jag berätta lite om de olika materialen.

Textilt-återbruk:

Kläder, gardiner, sängkläder, vaxdukar… Det finns en stor textil-tillgång i ens eget hem om man vill återbruka med textilier. Förr i tiden, men även nu också, användes trasor från lakan för att väva nya mattor (även kallat för "trasmattor"). Detta var ett bra sätt att alltid ta tillvara på de produkter som gjort sitt i hemmet.
Ett bra ställe att få tag i stora och billiga tyger att återanvända är på secondhandbutiker och deras gardinsavdelning. Där kan man finna väldigt stora tygbitar i flera färger och kvaliteer, och väldigt ofta till ett bra pris.

Trä-återbruk:

Ett av de enklaste sätten att jobba med trä och återbruk är att jobba utifrån en färdig trämöbel. Du kan köpa en utsliten och rätt tråkig trämöbel på secondhand och ge dem en uppfräschning med färg eller decopage, eller på andra sätt använda annat material för att ge din nyinköpta secondhand möbel ett nytt ansikte. Du kan även leta efter mindre trä-hemdetaljer och genom att tillsätta lite färg få en helt ny och modern detalj att pryda ditt hem med. Genom att kolla runt på nätet kan du snabbt och enkelt få inspiration till hur du kan använda trä-produkter till nya användningsområden.

Återbruk med sopor:

Detta material kan i mångt och mycket kännas lite underligt att arbeta med eftersom det ses som, ja, sopor. Detta kan tyckas vara lite förvånande, för om man börjar tänka på det så är det hur mycket bra pyssel-material som helst som vi kastar bort, dagligen. Ska du pyssla med barn är detta ett underbart hjälpmedel, då vi redan förbrukat det till den orsak vi köpte det för och kvar är det som ska kastas. Barn har en förunderlig förmåga att se förbi vad en sak är meningen att vara och istället se vad det kan bli.

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

  • Redigerat 2022-04-23, 11:11 av Moon AppleGrey
Annons:
PysselQvinnan
2016-05-09, 13:32
#1

Att återanvända dvs saker är att hjälpa miljön. Speciellt när det gäller "sopor". Detta är något som jag arbetar dagligen med. Mitt favorit skräp just nu är mjölkkorkarna och gräddkorkarna som jag gör små studentmössor av.

[Rhonda]
2016-06-09, 10:47
#2

Fiffigt!

Upp till toppen
Annons: