Utomhus

Återbruka växter

2015-01-12 16:27 #0 av: [Sabina]

Detta med att spara en bit av sin färska pak choi och sedan plantera ut den i trädgården tycker jag var en sånt bra återbruk. Har någon av er provat återbruka växter eller grönsaker?  På sidan nämns även fänkål och salladslök. Vilka fler grönsaker kan man göra detta med? Jag ska definitivt testa detta i sommar! Glad

Anmäl
2015-01-12 16:46 #1 av: Grace2009

http://tidningenland.se/gor-kak-av-sopor-10-koksrester-som-kan-foradlas-till-mat-eller-vaxa-till-nya-gronsaker/ Här är också några tips. Jag har provat med morotsstumparna, men katten snodde dem och drack upp deras vatten.

Anmäl
2015-01-12 17:01 #2 av: [Sabina]

#1 Tack, vilken bra sida det var! Tummen upp Det är roligt att lära sig en massa nya saker för jag visste inte det fanns så mycket att återvinna när det gällde grönsaker ja, utom det med potatis och citrongräs. 

När jag var liten groddade jag ofta morotsblasten men har alltid trott dessa var oätliga. Nu inser jag att jag måste blandat ihop med med potatis och sedan levt med den okunskapen hela livet .

Ja haha katter alltså! Skrattar

Anmäl
2015-01-13 13:53 #3 av: [JeanetteK]

Åh så mycket bra det finns! Här går de mesta resterna till grisarna, men jag ska ta och ta tillvara lite mer till oss människor också. Tummen upp

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-22 07:23 #4 av: Andorr

Jag satte för cirka en vecka sedan några vitlöksklyftor (som hade börjat skjuta skott) i vatten. Jag blev imponerad över hur snabbt rötter och skott utvecklades.

Skördade lite igår, till en äggröra. :)

Anmäl
2015-01-22 10:33 #5 av: LinaLj

Jag sätter alltid ner de sista klyftorna vitlök i en kruka. Sedan klipper jag bladen som kommer upp, ungefär som gräslök. Mild och god vitlökssmak.

Anmäl
2015-01-22 18:32 #6 av: Tant Grön

Så gör jag också. Jättegott på potatismos och på smörgås. Dags att sätta nu.

Anmäl
2015-01-22 18:46 #7 av: [JeanetteK]

#4 Jag testade det och det funkade bra för mig också. Glömde tyvärr att vattna efter ett tag så det blev lite kortvarig lycka där. 

#5 Smart! Det ska jag testa. Och komma ihåg att vattna. Hur blir det med själva löken då, blir det ny vitlök eller är det bara bladen man äter. (Har aldrig odlat vitlök så jag vet inte hur det går tillGlad).

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-22 18:57 #8 av: Tant Grön

#7 Man äter bara bladen. Dom får en mild och god vitlökssmak. Jättegott på knäckebröd.

Anmäl
2015-01-22 19:04 #9 av: [JeanetteK]

#8 Tack, det låter jättegott! 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-22 19:05 #10 av: [Sabina]

#7  Jag tror det är svårt att få vitlökar i kruka för de behöver lite mer utrymme för att växa till sig till vitlökar. Ute på friland eller i större krukor går det dock bra. Ja, man använder vitlöksklyftor för vitlöksodling.

Om man sätter klyftorna i vatten, ruttnar de inte då?

Anmäl
2015-01-22 19:10 #11 av: [JeanetteK]

#10 Ah tack! Då vet jag. Det ska jag testa har jag tänkt mig! Men då får det bli ute i landet. 

Mina ruttnade inte. I och för sig hade jag dom inte så jättelänge eftersom jag glömde vattna dom sen, men några veckor var det fint. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-01-22 19:15 #12 av: [Sabina]

#11 Så bra, då ska jag testa vitlöksklyftor i vatten Glad

Anmäl
2015-01-22 21:05 #13 av: Andorr

När det gäller vitlöksklyftor i vatten:

Jag tänker att vatten som står, kan bli dåligt. Därför har jag tömt och fyllt på med nytt vatten efter ett par dagar.

Jag tänkte även att skalet (på något sätt) kunde göra vattnet dåligt. Därför tog jag bort detta i förebyggande syfte.

Anmäl
2015-01-22 21:12 #14 av: [Sabina]

#13 tack för bra info. Glad En fråga till som jag tänkte på; hur mycket vatten ska man ha? Bara så det täcker hälften av klyftornas höjd, eller blir det för mycket vatten då?

Anmäl
2015-01-22 21:34 #15 av: Andorr

#14 Jag siktar på minst halva löken (denna första gång jag testar detta).

Anmäl
2015-01-22 21:44 #16 av: [Sabina]

#15 Så bra, tack igen.

Anmäl
2015-01-23 06:34 #17 av: Farwuq

Tack för bra tips.
Tummen upp

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2015-01-24 00:48 #18 av: Tant Grön

Här finns bra tips. Undrar om det fungerar med champinjonerna? Själv tycker jag att bladselleri fungerar bra att sätta. http://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/10-vegetables-herbs-you-can-eat-once-and-regrow-forever-0150343/

Anmäl
2015-01-24 01:00 #19 av: [Sabina]

#18 Vilken bra sida, där fanns mycket "matnyttigt" som ska bli spännande att prova. Framför allt champinjonerna, vit-och salladslöken och basilikan ska jag prova. (fast vitlöken är redan på gång Glad)

Anmäl
2015-01-24 11:11 #20 av: Magi-cat

Många bra tips!

Fast äppelskrutt och -skal brukar jag slänga ut till fåglarna. GladOckså en bra användning av dem.

De där kryddorna i krukor man köper i affären brukar det vara svårt att hålla liv i, tycker jag. Utom gräslök. Det är så gott att ha något grönt hemma hela året. Ska prova några av förslagen!Tummen upp

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2015-01-24 12:32 #21 av: Tant Grön

#20 äppelskrutt och -skal kan man torka , man strör över lite kanel, så blir det ett väldigt gott te.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.