Annons:
Etiketterutomhuslexikon
Läst 3891 ggr
[Sabina]
2015-01-12 16:27

Återbruka växter

Detta med att spara en bit av sin färska pak choi och sedan plantera ut den i trädgården tycker jag var en sånt bra Återbruk. Har någon av er provat återbruka växter eller grönsaker?  På sidan nämns även fänkål och salladslök. Vilka fler grönsaker kan man göra detta med? Jag ska definitivt testa detta i sommar! 🙂

  • Redigerat 2022-04-23 11:12 av Moon AppleGrey
Annons:
Grace2009
2015-01-12 16:46
#1

http://tidningenland.se/gor-kak-av-sopor-10-koksrester-som-kan-foradlas-till-mat-eller-vaxa-till-nya-gronsaker/ Här är också några tips. Jag har provat med morotsstumparna, men katten snodde dem och drack upp deras vatten.

[Sabina]
2015-01-12 17:01
#2

#1 Tack, vilken bra sida det var! 👍 Det är roligt att lära sig en massa nya saker för jag visste inte det fanns så mycket att återvinna när det gällde grönsaker ja, utom det med potatis och citrongräs. 

När jag var liten groddade jag ofta morotsblasten men har alltid trott dessa var oätliga. Nu inser jag att jag måste blandat ihop med med potatis och sedan levt med den okunskapen hela livet .

Ja haha katter alltså! 😃

[JeanetteK]
2015-01-13 13:53
#3

Åh så mycket bra det finns! Här går de mesta resterna till grisarna, men jag ska ta och ta tillvara lite mer till oss människor också. 👍

Andorr
2015-01-22 07:23
#4

Jag satte för cirka en vecka sedan några vitlöksklyftor (som hade börjat skjuta skott) i vatten. Jag blev imponerad över hur snabbt rötter och skott utvecklades.

Skördade lite igår, till en äggröra. :)

LinaLj
2015-01-22 10:33
#5

Jag sätter alltid ner de sista klyftorna vitlök i en kruka. Sedan klipper jag bladen som kommer upp, ungefär som gräslök. Mild och god vitlökssmak.

Tant Grön
2015-01-22 18:32
#6

Så gör jag också. Jättegott på potatismos och på smörgås. Dags att sätta nu.

Annons:
[JeanetteK]
2015-01-22 18:46
#7

#4 Jag testade det och det funkade bra för mig också. Glömde tyvärr att vattna efter ett tag så det blev lite kortvarig lycka där. 

#5 Smart! Det ska jag testa. Och komma ihåg att vattna. Hur blir det med själva löken då, blir det ny vitlök eller är det bara bladen man äter. (Har aldrig odlat vitlök så jag vet inte hur det går till🙂).

Tant Grön
2015-01-22 18:57
#8

#7 Man äter bara bladen. Dom får en mild och god vitlökssmak. Jättegott på knäckebröd.

[JeanetteK]
2015-01-22 19:04
#9

#8 Tack, det låter jättegott!

[Sabina]
2015-01-22 19:05
#10

#7  Jag tror det är svårt att få vitlökar i kruka för de behöver lite mer utrymme för att växa till sig till vitlökar. Ute på friland eller i större krukor går det dock bra. Ja, man använder vitlöksklyftor för vitlöksodling.

Om man sätter klyftorna i vatten, ruttnar de inte då?

[JeanetteK]
2015-01-22 19:10
#11

#10 Ah tack! Då vet jag. Det ska jag testa har jag tänkt mig! Men då får det bli ute i landet. 

Mina ruttnade inte. I och för sig hade jag dom inte så jättelänge eftersom jag glömde vattna dom sen, men några veckor var det fint.

[Sabina]
2015-01-22 19:15
#12

#11 Så bra, då ska jag testa vitlöksklyftor i vatten 🙂

Andorr
2015-01-22 21:05
#13

När det gäller vitlöksklyftor i vatten:

Jag tänker att vatten som står, kan bli dåligt. Därför har jag tömt och fyllt på med nytt vatten efter ett par dagar.

Jag tänkte även att skalet (på något sätt) kunde göra vattnet dåligt. Därför tog jag bort detta i förebyggande syfte.

Annons:
[Sabina]
2015-01-22 21:12
#14

#13 tack för bra info. 🙂 En fråga till som jag tänkte på; hur mycket vatten ska man ha? Bara så det täcker hälften av klyftornas höjd, eller blir det för mycket vatten då?

Andorr
2015-01-22 21:34
#15

#14 Jag siktar på minst halva löken (denna första gång jag testar detta).

[Sabina]
2015-01-22 21:44
#16

#15 Så bra, tack igen.

Farwuq
2015-01-23 06:34
#17

Tack för bra tips.
👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Tant Grön
2015-01-24 00:48
#18

Här finns bra tips. Undrar om det fungerar med champinjonerna? Själv tycker jag att bladselleri fungerar bra att sätta. http://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/10-vegetables-herbs-you-can-eat-once-and-regrow-forever-0150343/

[Sabina]
2015-01-24 01:00
#19

#18 Vilken bra sida, där fanns mycket "matnyttigt" som ska bli spännande att prova. Framför allt champinjonerna, vit-och salladslöken och basilikan ska jag prova. (fast vitlöken är redan på gång 🙂)

Magi-cat
2015-01-24 11:11
#20

Många bra tips!

Fast äppelskrutt och -skal brukar jag slänga ut till fåglarna. 🙂Också en bra användning av dem.

De där kryddorna i krukor man köper i affären brukar det vara svårt att hålla liv i, tycker jag. Utom gräslök. Det är så gott att ha något grönt hemma hela året. Ska prova några av förslagen!👍


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Tant Grön
2015-01-24 12:32
#21

#20 äppelskrutt och -skal kan man torka , man strör över lite kanel, så blir det ett väldigt gott te.

Magi-cat
2015-01-24 12:34
#22

#21 Jo, det kan man förstås…

Kanske hacka/mala och krydda bröddegen med också?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: