Annons:
Etiketteråterbruk-miljöartikel
Läst 5220 ggr
Luju
2012-07-05, 18:23

Insändare "Tänkvärt"

Den här insändaren visade min mamma för mig här om dagen. Den är publicerad i Piteå-Tidningen, 3/7-12, av pseudonym (=smeknamnet) "Filosofen". Han/hon skriver så väl om det "bristande miljötänket" hos de äldre. Läs vidare får du se vad "Filosofen" skrev.

Följande artikel är direkt citerad av en insändare i Piteå-Tidningen 2012-07-03, författad av "Filosofen". Den är alltså inte skriven av mig.

"Alla som är kring 50 år eller kanske över, borde läsa detta, kanske även den nya generationen. Jag skulle betala i mataffären nyligen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med mina egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön. Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här miljötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet, "Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer".

Hon hade förstås rätt i en sak - vår generation hade inte miljötänket på "vår tid". Men vad hade vi i vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i min egen själ insåg jag vad vi hade.
Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka. läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbara dem till tillverkaren som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. Men vi hade inte miljötänk.

Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter.
Men kassorskan har rätt, vi hade inget miljötänk. Då, tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid. Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senaste märket. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då. På den tiden hade vi en enda tv eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk, inte som halva Gotland.

I köket blandade, viskapde vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.
På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använde elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner med mera. Men kassörskan hade rätt, vi hade inte miljötänket då.

Vi drack vatten från kranen i stället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny.
Vi ersatte rakbladen i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet var slött. Men vi hade inte miljötänker då. På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan oställer för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar).
Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationer var bara för att vi inte hade "miljötänk."

Min personliga åsikt om denna artikel, och varför jag vill publicera den här, är för att personen som författat denna från början hinner med så mycket tänkvärda punkter i denna text. Jag kan tänka mig att denna artikel väckte många tankar när den publicerades i Piteå-Tidningen 3/7-12.

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Annons:
Julina
2012-07-05, 22:11
#1

Ja man har mycke att lära….. det var en mycket tänkvärd artikel. Tänk så många Återbruk som fanns, som inte finns i dag, men tiderna förändras och återbruken med den.

[yodhe]
2012-07-05, 23:42
#2

Wow..jag känner verkligen igen mig i detta..är ju in den åldern också,..

Det stämmer precis…kanske därför jag har så svår att gå till gymet..eller köpa allt färdigt…

Tack..den är helt underbar..Glad

[Aquelegia]
2012-07-08, 19:12
#3

Underbar artikel, jag är ung med miljötänk men det är nästintill omöjligt att ha när var och varenda sak man köper är dubbel och trippelförpackat/fraktad med mera innan det hamnar hemma hos mig.

Halva matkassen man bär hem innehåller ju PLAST!

Elena-Maria
2013-02-13, 17:15
#4

Mycket bra insändare.

Man var väl även rädd om sina saker förr. Det fanns ju inget riktigt slit-och-släng-tänk då. Dessutom var det bättre kvalité på saker förr; Nu är de ju gjorda för att gå sönder för att man ska köpa nytt.

En del gamla verkar vilja samla på saker nu. Inte alla såklart, men många. Kanske är det lite det att det nu är enklare, och man har råd på ett annat sätt, att köpa på sej grejer, därför gör man det.

Fred och god växt!

Upp till toppen
Annons: