Annons:
Etiketteråterbruk-gör-det-självartikel
Läst 12540 ggr
Love-
2012-11-09, 06:36

Återbruk som julklapp!

Det är inte alltid det måste kosta mycket pengar för en julklapp. Det kan vara saker kan återanvändas så att man ger nytt liv till något, kanske på ett helt annat sätt än förut?

Gardiner du inte längre vill ha själv kan ju antigen skänkas till loppis, second-hand affärer, röda korset.. eller du kan göra julklappar. Gardiner, bitar av påslakan/örngott eller vanliga lakan och så vidare kan klippas till småbitar och du kan göra lappteknik eller såkallad Quilt på engelska. Du kan därmed göra kuddfodral, dukar, små filtar, grytklutar och annat av stoffbitar! Det finns massor med gratis mönster ute på internett som visar hur du kan använda stoffbitar för att göra nya saker!

Om du inte har gardiner till övers kan du fynda på loppis och klippa till bitar. Med hjälp av frigolit kon, kula, hjärta eller vad som helst i frigolit och massor med tygbitar kan du göra kransar eller "granar" med hjälp av fyrkantiga eller runda bitar som du trycker in i konen med en riktig tjock stickpinne eller et eget verktyg särskillt för denna tekniken. Fin present att ge bort!

Eller varför inte sy leksaker till en bebis? En fyrkantig kub fylld med vadd eller bomull exempelvis. Eller ett pillerglas i plast som går att skruva locket på, och ha i en handfull torkade ärter och sen massor med vadd runt innuti så det skramlar och låter! En trasdocka av gamla lakan, påslakan, örngott och gardiner? En leksaksorm, en elefant, en häst eller annat? Mycket stiliserat form, och tryck in massor med bomull och/eller vadd. 

Små förkläder till vinflaskor eller glöggflaskor är inte så svårt, rita upp på papper först en lagom storlek på ett förkläde, klipp ut tyget i rätta formen, lås kanten med sick-sack och fäste sen kantband på. Gör kantband runt "halsen" och att knyta runt "magen". Dessa är ju både för att dekorera flaskor, men även för att fånga upp droppar som rinner, så gör gärna en handfull till den som skall få ;) Du kan dekorera förklädet med spets, knappar eller pärlor!

Syltglas och glasflaskor som går att återvända är en skattehög av de helt stora. Koka glasen så klisterlappar försvinner, och använd sedan tändvätska och vanlig torkpapper för att gnugga bort alla spår av klister. Tvätta sen vanligt igen så tändvätskan försvinner och du är klar för att använda det till något. Du kan få vänner och familjmedlemmar att spara sina syltglas, sillglas eller vad-som-helst-glas åt dig med!

Du kan därmed dekorera glasen med tyger och band, glitter, färg och annat. Små glas kan fyllas med stearin och veke, eller med godis som är pyttesmått. Eller du kan dekorera dom och sen fylla med kandi-socker och ge bort tillsammans med ett fint paket kaffe eller the.

Du kan koka hemgjort marmelad och ha på glas, ett litet cirkelrunt tyg fäst på locket med et fint band runt (då var vi tillbaka på dessa gardiner då!) och du har en snygg present.

Det mästa kan stoppas i en glasburk. Sytråd, nålar och en liten sax till den som broderar mycket. Små varianter av kakor du bakar själv. Godis, antigen hemgjort eller köpt, eller pysselgrejs till den som gillar sådant. 
Burken kan vara snygg i sig själv eller du kan dekorera litegrann!

Jag har ju redan visat en såkallat förkylningsdoktor, även den duger bra att ge bort i julklapp. En riktig stor burk kan användas att ha kaffe i, te, eller tepåsar kanske?

Pringles-burkar kan även dom användas till klappar. Skaffa litegrann stel men lätt böjbar plast, såga burken i två, måla eller dekorera burken och locket med tyg eller färg och annat, och limma sen den stela plasten mellan övre och nedre del av pringles-burken. Ha så i några långa smala stearinljus, och vips har du en snygg burk till stearinljus och du kan lägga vid ett paket snygga servetter.

Är du duktig på att fläta? Spara mjölkkartonger (efter dom är tvättade), hårdpappförpackningar från alla typer mat, lite plastiga påser för kaffe och annat. När du har "många nog" klipper du det i remsor och flätar det du vill ha: Korgar, serveringsfat, förvaringsburkar med eller utan lock, små eller stora väskor. Du behöver även sytråd för att sy i hop här och där, och riktig stärk tråd. Många använder olika tjocklekar fisk-snöre faktisk. 
Om du flätar med bara en sort förpackning (bara kaffepåsar exempelvis, och samma märke/utseende på alla) är det inte alls säkert du behöver färga det, men annars kan du sen sprejmåla och sedan lackera det du har gjort. 

En gammal jeans som har blivit söndertrasad på benen? Klipp av benen så det blir helt rakt och sy i hop i botten. Använd ett ben och gör en axelrem. Sen får du klura på om du sätter på snabbhake på spännet och D-ringar på väskan eller om du syr fast dom i väskan.  Se till att du behåller fram och bakfickorna hela, så har du små förvaringsfack! Det andra benet kan du göra en avdelare til insidan av väskan så du kan få två större fack och antigen syr du igen hela kalaset med en blixtlås eller knappar, eller du kan sy ett lock till väskan, och vips har du en fin väska att ge bort!

Gamla skolådor kan bli en riktig grymt snygg förvaringslåda antigen med eller utan något innehåll. Dekorera med fint papper, med decoupage eller annat, och skriv med kalligrafiskrift på vad du tänkte det skulle vara till. Jag gav nyss bort en sådan låda som te-låda till en kompis i födelsesdagspresent och kostade då på mig att fylla upp den med olika te-sorter och en snygg celofanpåse med kandisocker i.

maritatingsund hade en genial ide, om att fylla smält chocklad i en tesked och sen dekorera litet på chockladen, sen stoppar man teskeden i en celofanpåse och knyter i hop med ett litet snyggt band. Det borde kunde fungera med mer än bara chocklad och teskedar, eller hur? En matsked kanske? Och kanske både med alla typer chocklad, gräddkola och knäck? :) Ett superroligt vis att ge bort några gamla snygga teskedar som man hittar på loppis i alla fall!

Ett gammalt örngott med en korkplatta innuti kan bli en jättefin uppslagstavla. Har du inte korkplatta? Ett tjockt diskställsmatta i svampig material och en wellpapp-platta fixar biffen!

Små virkade glasbricker man hittar kan bli fina små lock till små väskor. Du kan sy en fyrkantig enkel väska, virka, eller sticka, sätta dit ett litet blixtlås, och sen sy fast brickan som lock över blixtlåset, som då knäpps i hop med en liten tryckknapp!

Och detta är bara några ytterst få saker jag kommer på i rena farten här! Skulle jag skrivit om allt man kan göra tror jag artikeln hade blivit på tok för lång för att läsa…

Har ni fler förslag, fyll på i kommentarerna! :D

Denna artiken har jag fått låna av Rita-S på jul i fokus här finns den

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Annons:
dolfen
2012-11-09, 20:08
#1

Läcker form på den där glasburken.

mcvilse
2012-11-13, 11:34
#2

Vilka bra tips… saknar bara bilder för oss som inte har riktigt så bra inlevelse ;o) Men jag får väl googla på hur man flätar föt mjölkkartongen har jag mängder av :D

Maria
2012-11-25, 13:01
#3

Jättebra artikelGlad

Jag minns förr när jag hade väldigt dålig ekonomi. Då syltade jag nypon, svamp, sguash och gjorde saft och annat med det jag odlat. Använde precis som i artikeln gamla glasburkar och köpte något snyggt tyg på Loppis som jag satte som "badmösselock.

Alla fick en låda var, med mina burkar i julklapp.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

ettlitetalias
2012-11-29, 21:24
#4

Bra förslag! Tyvärr har min symaskin klappat ihop helt… :(

Gladasvampen
2014-11-26, 21:22
#5

Har tipset att gjuta ljus utav gamlas ljusstumpar kommit fram ? Bra sätt att återanvända ljus som inte går att använda och om du har någon liten gammal glasburk ifrån pesto eller så kan du bara gjuta ett ljus i det! Nästan gratis :)

[JeanetteK]
2014-12-15, 14:35
#6

#5 Det är en jättebra idé! Jag läste om det i en tidning någonstans att man kan spara ljusstumpar i en vacker glasburk tills man fått tag på så mycket man behöver. Då får man samtidigt en fin prydnad. 🙂Vet du om man kan använda sig av alla slags ljus eller ska det vara såna av endast stearin?

Jag är nästan klar med en filt till min son som jag har gjort som ett lapptäcke av avlagda t-shirtar med fleece-filt som baksida.

Annons:
[Sabina]
2014-12-15, 15:08
#7

#5 och #6 Men vad roligt att ljusfrågan kom upp.

Min yngsta dotter kom med förslaget igår att vi skulle börja samla ljusstumpar för att nästa jul kunna stöpa egna ljus (Ja, egentligen redan i år men jag fick övertyga henne att man inte hinner samla ihop så mycket på några dagar). Jag har aldrig tänkt på om det är okej att blanda olika sorters ljusstumpar eller inte. Jag tänkte även fråga en biodlare om jag inte kunde få köpa bivax av henne och på så sätt få lite "doftljus".

Kan man blanda stearin och bivax eller blir det konstigt/ dåligt om man gör så?

Veda
2017-01-15, 15:38
#8

Vi brukade köpa ljusmassa och blanda ner ljusstumparna. Det är ganska krångligt att stöpa långa fina vita ljus (dragfritt utrymme, högt stöpkärl mm) men enklare att stöpa kortare ljus som inte behöver vara exakt raka, då kan man använda en stor korvburk som stöpkärl. Gjuta ljus är också kul.

Upp till toppen
Annons: