Annons:
Etikettallmänt-om-återbruk
Läst 1397 ggr
[Sabina]
2015-01-03, 21:26

Återbrukar du?

Är du en person som tycker om att återbruka saker? Har du svårt att se något mer än skräp om du tröttnat på en sak eller är du tvärtom en hamster som sparar på allt ?

Annons:
Perly
2015-01-03, 21:30
#1

Är nog lite av en hamsterperson, har bla. mängder av kläder och prylar på vinden som ej blivit använda på bra många år och som förmodligen inte kommer komma till användning igen, men man vet ju inte när man kan komma i användning av dem igen. 😃

Alltid Oavsett

Grace2009
2015-01-03, 21:36
#2

Jag är nog inte så mycket av en återbruksmänniska i form av att jag gör om saker till andra saker. Jag är mer sådan att jag lagar mina saker så mycket jag bara kan, men har såklart sparat en hel del grejer för att möjliggöra framtida lagning av prylar. Generellt bevarar jag nog framför att skapa nytt.

Inkanyezi
2015-01-03, 21:52
#3

Förr samlade jag på mig en himla massa grejer för omutifall, och det har sparat ganska mycket genom åren, då jag har kunnat återbruka i stället för att köpa nytt vid väldigt många tillfällen.

Jag har minskat den aktiviteten rätt mycket, bland annat för att jag inte har plats till en del projekt som jag tidigare tog mig råd att utföra. Jag lagade exempelvis många bortslängda tvättmaskiner som jag gav bort till vänner och bekanta som behövde, men inte ansåg sig ha råd att skaffa. Och i stort sett alla datorer som jag har haft har varit Återbruk, så också den som jag sitter vid nu.

När jag behöver någon ny grej i hemmet kollar jag alltid först Myrorna och Stadsmissionen för att se om det finns något där som kan komma till bruk, och jag har också handlat i en del andrahandsbutiker.

Mitt Återbruk är främst sådant som möbler, husgeråd och hushållsartiklar, senast till exempel några lampor, som jag har byggt om till lysrör i stället för glödlampor, och mina cyklar genom åren har i de flesta fall varit Återbruk. Den senaste har jag dock köpt ny.

Men kläder har jag inte återbrukat i nämnvärd grad sedan försvarets överskottsförsäljning upphörde. Några skor har jag hittat på Myrorna, men det mesta i klädväg handlar jag när jag får tag på nytt till lågt pris, och då lägger jag mig till med flera, för att ha en rejäl uppsättning. På rean hittade jag fyra par byxor, och i en outlet-butik har jag köpt skjortor, strumpor, underbyxor, T-tröjor och ett par mössor. Inget av det har lönat sig att försöka hitta i andra hand. Myrorna vill ha sextio till hundra kronor för en skjorta, jag köpte mina för femton, och mina T-tröjor av bra kvalité har jag köpt fem för hundra. Jag använder mina kläder tills de är utslitna, och jag lappar och lagar vid behov, där jag ser det som lönsamt. Inte strumpor, som jag senast köpte fempack för tjugofem kronor, men när jag någon gång får hål på byxorna använder jag det som jag klippte bort av benlängden när de var nya för att lappa.

Och det har verkligen kostat på för mig att lära mig att slänga, att handla rationellt i frågan om Återbruk. I vår bostadsrättsförening har jag ansvar för att se till att belysningen fungerar. Flera IR-sensorer har knasat, och de som har använts tidigare är rätt dyra. Det finns fullgoda hos Clas Ohlson och Jula för ungefär en hundralapp, så det lönar sig inte att laga. Det är bättre att skicka i elåtervinningen.

Och efter att ha tagit vara på så mycket gammalt datorskrot tar det emot när jag numera av rationella skäl slänger sådant som jag vet aldrig mer kommer att komma till bruk, därför att tekniken har sprungit ifrån det. 

Så jag kryssade inte att jag sparar allt, utan jag valde "ibland när jag har tid och lust". Jag tror att mitt Återbruk är relativt intensivt, men det finns gränser, och jag har blivit mer rationell med åren. Till en del spar jag saker för omutifall, så att jag har lite reserver i källaren och på vinden, men jag rensar emellanåt för att få plats med sådant som mer sannolikt kommer till användning. Sådant som är osannolikt att det någonsin kommer att användas åker tillbaka till Myrorna eller går till återvinning.

Tant Grön
2015-01-03, 21:55
#4

Jag gillar att skapa nya saker av gammalt. Gillar utmaningen att ta tillvara och fundera ut hur man fixar till något själv, istället för att köpa. Jag gör mest praktiska grejer som jag behöver, kläder eller något till lägenheten/ odlingslotten.

Tant Grön
2015-01-03, 22:02
#5

#3 Nu blir jag nyfiken, skulle vara roligt att se hur lamporna som du byggt om till lysrör ser ut! Har du möjlighet att lägga ut en bild? Fick en idé på en golvlampa med lysrör 😃

Inkanyezi
2015-01-03, 22:36
#6

#5 Det är inga märkvärdiga saker. Några plafonder och en klotlampa. Tidigare hade jag japanska rispapperslampor, men de blev med tiden smutsiga och lämpar sig inte att göra rena, och min fru gillade dem inte. I stället för att köpa nya såna skärmar, skaffade jag plafonder på Myrorna och byggde om till ljuskällorna som jag tidigare hade använt i "getingbona" som min fru kallar dem. 

Det är alltså kompaktlysrör, och jag har jobbat som tekniker på ett företag som gör lampor, så jag bygger ihop med komponenter som fanns på mitt gamla jobb. Det mesta tillvarataget då det skulle slängas.

Kruxet är egentligen att hitta en armatur som ser bra ut och där grejerna ryms. Sedan är det ett litet pyssel att få ihop det, och egentligen inte något som man får uppmuntra till, eftersom det handlar om tillverkning av elektriska grejer som kräver särskild kännedom. Det kan vara farligt om man inte vet hur det ska göras, med risk för både elektriska olycksfall och brand.

Det som är knepigt är framför allt att hitta armaturer där man kan få in kompaktlysrören utan att de syns och så att de ger jämnt ljus. Rören jag har använt senast är nästan fyra decimeter långa med lamphållaren inräknad, och det tog ungefär ett år innan jag hittade den förra, och den senaste efter ännu ett år.

Men jag har speciella krav, då jag använder dagsljuslysrör. I mina plafonder sitter 36 W kompaktrör, två i den ena och fyra i den andra. Om man kan använda vanliga standardlampor med E27-sockel är det mycket enklare. Det finns massor med bra armaturer som man kan sätta in såna i, och lysdiodlampor E27 finns billigt på Jula, knappt trettio kronor för en lampa. På IKEA är de dyrare och finns inte i lika många varianter. 

Ett par äldre plafonder som jag har med mindre lysrör, ett cirkelrör och i den andra två 18W-rör, färgar ljuset och jag kommer att byta själva kupan. Jag har kommit på ett bra sätt att göra det, så att jag kan använda någon annan typ av kupa, som jag kan hitta på Myrorna.

Jag ska ta bilder på dem, men det är lite knepigt att ta bilder på lampor, så det kommer att ta ett tag innan jag postar några. Man vill ju se både hur lampan ser ut och vilket ljus den ger, och det dynamiska omfånget måste man mixtra med om det ska bli bra på bild.

Annons:
Upp till toppen
Annons: